Боянският водопад е най-големият водопад в планината Витоша, а днес Sofia24.bg

...
Боянският водопад е най-големият водопад в планината Витоша, а днес Sofia24.bg
Коментари Харесай

Знаете ли кой е най-големият водопад в планината Витоша?

Боянският водопад е най-големият водопад в планината Витоша, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за него. Намира се в северните елементи на планината и е висок 25 метра. Спуска се по река Боянска, която извира от северните скатове на Витоша, под Черни връх. Самият водопад е ситуиран на 1260 метра надморска височина, във вътрешността в планината, като до него има красива екопътека, която води началото си от квартал " Бояна ". 

Разстоянието от квартала до водопада е към 4 километра. Най-удобното време за навестяване на мястото е през края на пролетта, когато водопадът е пълноводен. През зимата, в най-студените дни, водопадът замръзва.

Падът на водата е 40 метра. При по-голям речен дебит, той може да бъде следен ясно от центъра на град София. Откроява се като сребърна нишка по средата на витошкия скат. Местността, в която се намира Боянският водопад, е запазила своята природа относително незамърсена.

Има три известни изходни точки за постигане до водопада. Първата е квартал " Бояна ". В горния край над центъра стартират пътеките за Боянското езеро и за Боянския водопад. Първият вид, около езерото, е по-дълъг, само че по-умерен. Вторият вид, непосредствено към водопада, е доста по-стръмен и проблематичен за неопитни туристи. Отделни сектори от пътеката се заледяват през зимата. 

Втората изходна точка е местността Копитото. Пътеката е с умерено нанагорнище в първата част, след това еднакъв откъс, само че последният сектор преди водопада е с очебийно стръмно втурване. 

Третата изходна точка е хижа " Момина канара " - върви се по стръмен път в началото, само че след това все по-равен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР